Achterhoeks verwen-ontbijt

Voor wie wil, maken we ’s ochtends een heerlijk Achterhoeks verwen-ontbijt klaar. Bij mooi weer buiten, of op het terrasje van het huisje achter in de tuin. Bij slecht weer binnen bij ons of lekker in het huisje. Wij komen het serveren!

Appeltaart en pruimencake

Veel mensen vragen naar het recept van onze pruimencake. Heel simpel!
Het kan alleen met pruimen, of alleen met appel (zie foto), hieronder een combinatie van beiden:
Het leukste is een ronde taartvorm: boter die in.
Leg vervolgens een mooie boden van schijven appel, die je bestrooit met een mengseltje van suiker, kaneel en een piepklein beetje zwarte peper.
Dan neem je halve pruimen, en daarmee beleg je de hele bodem, of alle plekjes die open zijn gebleven rond de appelschijven.
Wij vriezen elk jaar een deel van onze pruimenoogst in. Ik laat de pruimen eerst ontdooien en vang het sap op. Eigenlijk is dat nog beter dan verse pruimen, omdat er wat minder sap/water in zit.
Nog een dun strooiseltje suiker/kaneel (peper).
En dan jouw favoriete cakebeslag. (Ik kies altijd voor 1 ei meer dan ‘gewoon’, onze Betsy en Maria zorgen voor heerlijke eitjes). En vaak kies ik voor wat (zelfgemaakte) vanillesuiker er bij. Hoe dan ook:
Verdeel het beslag gelijkmatig over de hele vruchtenbodem, en dan bakken volgens recept.
Even tien minuten af laten koelen, en dan de truc van het omdraaien van de hele taartvorm:
Plaats een groot bord op/over de hele cake, enkeer dan in 1 beweging het geheel ondersteboven . En jawel, dan ligt die prachtige vorm met appels en pruimen bovenop de cake.
Heb je sap over, dan kun je dat binden, hetzij met wat Marmello jammaker 1 (vegetarisch), of met wat maïzena (dan ziet het er dof uit). Je kunt het eventueel nog wat zoeter maken of kruiden of met wat drank. Het is maar wat je lekker vindt.
Over de cake gieten, en je hebt een prachtige creatie!
Als je bij ons bent, mag je ‘m ook altijd bestellen, ik maak het graag voor je klaar 🙂

Kippen bij B&B het huisje achter in de tuin

We hebben drie kippen: Betsy, Elsje en Maria. Ze houden alles in de gaten. Kom je logeren in het huisje achter in de tuin? Dan ben je verzekerd van wat gezellig gekakel van het kippentrio. Eigenlijk zijn onze kippen mensenfluisteraars, want je wordt er altijd blij van. Bovendien leggen ze heerlijke biologische eitjes. Betsy is de meest bruine kip die we hebben; haar eitjes zijn het donkerst. Elsje’s eieren zijn meestal wat groter dan die van haar zussen, hoe dat kan? Maria  komt vaak bij Xandra buurten: ze springt dan op de schouder als die het hok schoonmaakt. Betsy pikt soms een beetje naar Xandra’s of Harry’s schoenen, wellicht denkt ze dat die mensenpoten de wormen naar boven stampen. En zo heeft elke kip haar eigen typische gewoontes of dingetjes. Wij vinden het wel leuk. Bovendien maken we lekkere gerechten met de eitjes, zie ook het recept voor de pruimen- en appelcake. En tenslotte vinden wij dit de lekkerste eitjes van de hele omgeving.